ostružiník

16.11.2020

Ostružiník-latinsky rubus fruticosus

je vytrvalý popínavý keř, který se v přírodě vyskytuje v různých křížencích. Roste v lesích, na okraji cest , také ho pěstujeme na zahradě. Plody ostružin jsou velmi chutné a zdravé, využívají se jak plody, listy i květy.Jsou velmi bohaté na vitamin C a také vitaminy skupiny B, minerály železo, vápník, draslík, hořčík ,kyselinu listovou a bioflavonoidy.

Hyppokrates doporučoval bylinu svým pacientům. Čínská medicína a Ajurvéda ho používá nejen vnitřně ale i vně. Listy se sbírají před kvetením květen-červen.

Plody zlepšují celkovou tělesnou kondici, podporují regeneraci a povzbuzují imunitu,jsou vhodným doplňkem při rekonvalescenci , únavě a nachlazení, pomáhají proti stárnutí, urychlují hojení ran, zbavují menstruační bolesti. Zlepšují také stav cév, doporučuje se při arteriosleroze, křečových žilách, hemeroidech a díky zvýšenému prokrvení i při poruchách erekce. Je dobré ho v těchto případech užívat sušený z planě roztoucích keřů a dlouhodobě. Čaj z plodů je velmi chutný, můžeme ho podávat i dětem při zánětech horních a dolních cest dýchacích.

Listy a odvar z nich léčí průjem, záněty a krvácení v trávicím a močovém traktu, při aftech.